Club


Mautonta

Sitä mä vaan, että ku noi vihannekset ja hetelmät ei enää maistu miltään...

Nykyään kun menee markettiin - tuohon kirkkaasti valaistuun, steriiliin jääkaappiin - on melko sama minkä hedelmän tai vihanneksen valitsee. Maku on sama. Siis mauton tai lähes mauton.

Huippuna vaikkapa vihreät viinirypäleet.

Pakattu muoviseen rasiaan.

Rypäleet sinänsä ihan virheettömiä, ulkonäöltään.

Mutta kovia, raa'an oloisia ja vailla makua.

Sama koskee muitakin tuoreita vihannes- ja hedelmätiskin tuotteita.

Poikkeuksen muodostavat lähinnä torilta ostetut marjat.

Kotimaiset "kivipallo" -tomaatit ovat luku sinänsä. Mitä järkeä ylipäätään on väkisin, kalliilla tuontienergialla, kasvihuoneiden keinovalossa jossakin Pohjanmaan pelloilla kasvattaa suomalaisia tomaatteja? Ei niihin makua saada sitten millään. Turha toivo.

Kaikki tämä kiitos Unionin, tehomaatalouden, huippuunsa viritetyn "elintarvikehygienian" sekä kaupan tehokkaiksi trimmattujen "logistiikkaketjujen".

Pitää mennä elokuussa Itä-Virumaalle tai Peipsijärven rannoille saadakseen herkullisia avomaan tomaatteja. Kauppaa käydään venäjän kielellä.

Kroatian saaristo on myös hyvää tomaatti-aluetta. Vähän kaukana vaan...

(KUUSAMO 12.7.2007)